Chiropractica

Chiropractica

Daca te  confrunti cu dureri de spate, articulare si musculare, probabil, te-ai intrebat macar o data daca chiropractica este potrivita pentru tine si cat este de sigura.

Pentru majoritatea durerilor exista o rezolvare si nu trebuie sa ajungi la operatie sau sa fii dependent de medicamentatie.

In mod surprinzator, din neglijenta, multe dintre afectiuni ajung sa fie calmate prin medicamente puternice (care afecteaza organismul pe termen lung) sau ajung sa isi gaseasca rezolvarea in bisturiu

In realitate, te pot ajuta  prin tehnica de chiropractica sa iti restabilesti sanatatea sistemului osos, muscular si nervos.

Haide cu mine intr-o poveste in care vei afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta tehnica incat sa iti raspunzi la toate intrebarile si sa iti dai seama daca ti se potriveste.

 

Ce este chiropractica? 4 lucruri importante de stiut despre chiropractica

Chiropractica este o ramura a medicinei complementare care are la baza  diagnosticul si tratamentul pe cale nechirugicala a afectiunilor sistemului nervos, muscular si osteo-articular.

Cuvantul chiropractica provine de la grecescul “facut cu mana” (chiros – mana).  Specialistul, denumit chiropractician  isi concentreaza atentia pe  manipularea coloanei vertebrale prin  aplicarea unei  forte bruste si controlate pe articulatia acesteia. Presiunea este exercitata cu podul palmelor sau cu un instrument.

Tratamentul restabileste mobilitatea articulatiilor, redusa in urma  unui eveniment traumatic( accident, leziune sportiva, etc.) sau in urma stresului repetitiv( pozitie incorecta a spatelui ,asezari si ridicari ale corpului executate gresit).

In calitate de profesionist chiropractician,  ma ocup sa iti reduc durerea si sa iti imbunatatesc mobilitatea, dar si sa iti ofer si consiliere pentru ca tu sa iti imbunatatesti starea fizica prin exercitii, ergonomie si nutritie.

Chiropractica m-a invatat ca exista o legatura stransa intre sistemul nervos si coloana vertebrala. Modificarea biomecanica si de structura a coloanei afecteaza sistemul nervos. Cand oasele nu sunt în pozitie corecta, transmisiile nervoase sunt perturbate, determinand aparitia durerilor. Prin alinierea corecta a structurii musculo- scheletale a corpului, in special a coloanei vertebrale, i se permite corpului sa se vindece singur, fara interventii chirurgicale si fara medicamente.

 

Scurta istorie a tehnicii de chiropractica

Parintele chiropracticii este Daniel David Palmer, nascut la 07.03.1845 in Canada. Credinta din spatele practicilor si descoperirilor sale este ca organismul uman se poate vindeca natural. Sistemul nervos este motorul si distribuitorul puterii de vindecare.  Practica sa spune ca orice afectiune a unui organ se datoreaza faptului ca impulsul nervos nu alimenteaza corespunzator organul, impulsul fiind blocat undeva pe drumul nervului.

Chiropractica lui Pamer este o metoda care elibereaza blocajele de pe traseul nervos si restabileste fluxul normal al impulsurilor nervoase catre organe, iar vindecarea se manifesta de la sine.

Metoda a fost descoperită de Daniel Palmer cand a vindecat de surzenie partiala un om prin simpla reasezare a catorva vertebre ale coloanei. Apoi, Palmer si-a dedicat intreaga atentie studiului coloanei vertebrale. El a descoperit ca aceasta inconjoara și protejeaza maduva spinarii, servește ca sprijin pentru un număr mare de mușchi.și este formată dintr-o serie de oase unite, ceea ce implică și prezența a tot atâtea articulații.

David Palmer si fiul sau, Joshua Palmer, au infiintat scoli de chiropractica in mai multe state din S.U.A. De la Palmer si pana in zilele noastre, chiropractica s-a transmis la nivel global, dezvoltandu-se noi metode. Chiropractica beneficiaza din ce in ce mai mult de atentia medicinii clasice si a devenit un fenomen la scara globala. Multi pacienti apeleaza la chiropractica pentru a-si restabili echilibrul si starea de bine in organism.

 

Cum se face examinarea de catre chiropractician

Inainte de a alege un chiropractician,  iti recomand sa ai o discutie telefonica sau fata in fata cu acesta. Discutia poate implica subiecte ca filosofia, expertiza si abordarea generala a specialistului chiropractician. Totodata, este important sa ii comunici preferintele tale in calitate de pacient.

Inainte de a incepe planul de tratament, trebuie sa aiba loc un examen efectuat de chiropractician,  care este compus din 3 parti: istoricul durerii ,istoricul medical si un examen fizic.

Este foarte importanta implicarea pacientului si atentia acestuia in furnizarea tuturor raspunsurilor la intrebarile chiropracticianului, de mai jos:

  1. Istoricul durerii
  • Cum a aparut durerea? A aparut in urma unui traumatism?
  • Care este durata si frecventa simptomelor si cand a aparut prima oara durerea?
  • Descrierea simptomelor ( de exemplu: durere, senzatie de arsura, pulsatii).
  • Care este zona dureroasa ? Durerea este continua sau intermitenta ?
  • Ce ajuta durerea sa se calmeze ( de exemplu: pozitia asezat, intins, etc)?
  • In timpul caror activitati se amplifica durerea ( de exemplu: ridicarea, mersul pe jos, pozitia in picioare pentru o anumita perioada de timp)?
  1. Istoricul medical:
  • Ce istoric aveti in familie?
  • Ce obiceiuri dietetice aveti?
  • Ce alte tratamente ati folosit in trecut ( de exemplu: medicamente, chiropractica, etc)?
  • Care este mediul in care lucrati?
  • Care este starea psihica si calitatea somnului?
  1. Examen fizic:

Metodele folosite de chiropractician sunt numeroase si ele ajuta la determinarea segmentelor coloanei care necesita chiropractica. Metodele includ tehnici de palpare in miscare sau in repaus. Daca aveti rezultate imagistice este bine sa le aduceti la consultatie. Daca este nevoie de alte investigatii, vi se vor solicita in cursul consultatiei de chiropractica.

 

3 tipuri de diagnostic puse de chiropractician

In urma examenului clinic in evaluarea durerii, ne putem afla in una dintre urmatoarele 3 categorii:

  • Cu potential grav: tumora, infectie, fractura, problema neurologica majora, probleme de functionare ale stimulatorului cardiac
  • Lezarea nervului: sciatica, hernie, stenoza coloanei vertebrale, etc
  • Problema nespecifica- durere mecanica din spatele coloanei lombare. Acest tip de durere de spate este cel mai des intalnita si nu are nicio cauza identificabila.

In cazul unei leziuni grave, specialistul in chiropractica va examineaza si va indruma  catre medicul specialist sau catre un chirurg.  Chiropracticianul poate co-gestiona ingrijirea pacientului impreuna cu medicul specialist.

 

3 lucruri importante despre planul de recuperare intocmit de chiropractician. Ce include acesta?

  1. Chiropracticianul poate incepe tratamentul in timpul primei vizite sau poate astepta pana la urmatoarea vizita a pacientului in clinica de chiropractica.
  2. Stabilirea obiectivelor pentru planul de tratament al unui pacient.
  • Obiective pe termen scurt- reducerea durerii si restabilirea functiei articulare si a echilibrului muscular.
  • Obiective pe termen lung- restabilirea independentei fizice a individului si revenirea la activitatile normale de zi cu zi.
  1. Specialistul in chiropractica va va recomanda un numar specific de vizite si o anumita frecventa pentru a atinge aceste obiective.

 

4 dintre cele mai importante proceduri folosite de chiropractician

Procedurile folosite de chiropractician au rolul de a indrepta postura coloanei vertebrale, de a relaxa zonele tensionate, de a reduce presiunea pusa pe anumite terminatii nervoase, precum si de a spori flexibilitatea coloanei vertebrale. In general, tratamentul include:

    • Apasarea vertebrelor prin folosirea unor tehnici speciale
    • Realinierea manuala a coloanei vertebrale
    • Masarea musculaturii, ligamentelor si tendoanelor din zona lombara
    • Folosirea unor exercitii care detensioneaza zona lombara.

 

Cele mai importante afectiuni care pot fi tratate prin chiropractica:

  • afectiuni si deformari ale coloanei vertebrale: hernia de disc/ discopatie cifoza, scolioza, lordoza
  • dureri cauzate de nervul sciatic – sciatica (afectiunea nervului sciatic, care se manifesta prin dureri în regiunea lombara, cu iradieri pe traiectul nervului sciatic
  • funcție defectuoasă a pelvisului și a șoldului
  • dureri ale articulațiilor membrelor, umerilor, coatelor, genunchilor, șoldurilor, labei piciorului, gleznei și mâinii
  • durere de cap, cefalee/migrenă
  • Lumbago ((afecțiune manifestată printr-o durere violentă localizata la mușchii din regiunea lombara

De asemenea, chiropractica este folosită pentru a atenua artrita, reumatismul, migrenele, esofagita, gastrita, durerile de piept, amețelile și zgomotele din urechi. Mai mult, dismenoreea, indigestia și infertilitatea pot fi ameliorate ca urmare a îmbunătățirii fluxului energetic .

Contraindicatii in tehnica de chiropractica:

  • artrita inflamatorie
  • tratament pe baza de medicamente care subtiaza sangele
  • anomalii osoase, cancer, tumora la nivelul maduvei osoase
  • hematom, fractura acuta si infectie acuta
  • dislocarea unei vertebre
  • osteoporoza si orice boala care slabeste oasele, tendoanele, ligamentele sau venele
  • accident vascular cerebral (AVC)
  • hipermobilitate congenitala
  • sindromul cozii de cal: simptome grave legate de compresia nervilor care alcatuiesc partea terminala a maduvei spinarii

Atentie la chiropractica efectuata gresit

Înainte de a începe tratamentul, vă recomand  să verificați acreditarea specilistului chiropractician ales. O astfel de terapie poate duce la fisuri, entorse și chiar rupturi musculare. Miscarile incorecte aplicate la nivelul coloanei vertebrale pot să dea naștere la tulburări neurologice sau le pot agrava pe cele deja existente. Astfel, tulburările de mers și chiar paralizia sunt doar.câteva dintre complicațiile ce pot să apară în urma chiroterapiei efectuate de către un terapeut fără experiență. 

 

Cum te simti dupa sedinta cu specalistul chiropractician

Deoarece se decontracteaza tensiunile din jurul coloanei vertebrale, sedinta este urmata de o destindere musculara imediata, iar corpul incepe sa isi recapete o pstura normala si corecta.

Prin tehnica lui, specialistul chiropractician actioneaza asupra scaderii nivelului de stres, controlat de sistemul nervos neurovegetativ. Totodata, consecintelor stresului, cum ar fi tulburarile digestive si apneea, incep sa dispara.

Calmarea tensiunilor permite pacientului sa le constientizeze mai bine atunci cand acestea se acumuleaza, si astfel sa poata reactiona relaxandu-se regulat, devenind mai autonom in fata acestui stress.

 

Riscuri si efecte secundare in urma sedintei de chiropractica

Chiropractica este sigura atunci cand este efectuata corect de catre un chiropractor instruit si acreditat. Unele persoane pot prezenta reactii adverse la tratament, cum ar fi:

  • Rigiditate
  • Oboseala
  • Dureri

Aceste efecte adverse sunt normale si nu trebuie sa va sperie. De obicei, sunt usoare si trec in cateva zile.

Nu aștepta ca durerea să se instaleze în corpul tău, prevenția este calea cea mai ușoară!

Go to Top